De UCI en zijn kromme regels


Zo vlak voor de start van de Giro d’Ítalia is altijd goed om als UCI zijnde een stukje zelfreflectie te doen. Hoe staat de wielersport ervoor en welke onderwerpen hebben extra aandacht nodig? Ik denk dat iedereen het zelfde antwoord zou geven: Doping. Het dopingvraagstuk hangt als een donkere wolk boven de sport. En alle aandacht zou om verschillende redenen hierop gericht moeten zijn. Maar waar komt de UCI mee? De renners mogen niet meer met open geritste shirts koersen! Ja de betutteling heeft toegeslagen alsof Balkenende nu president van de UCI is; er mag niet meer met open geritste shirt gereden worden. De geloofwaardigheid van de sport staat vanaf vandaag serieus onder druk.

De reden voor deze bespottelijke regel zou zijn dat niemand zit te wachten om de kerstgeschenken van de vrouw te zien hangen. En oh ja bij voetbal kunnen de shirts ook niet open als het warm is. Een uitermate zwakke redenatie, want bij voetbal speelt men twee keer 3 kwartier met een kwartier pauze tussendoor. Ik vrees dat we voor de Tour de France nog de regel dat er tijdens de slotklim halverwege even een kwartier gerust moet worden.

Het zou daarnaast de sport niet interessant maken voor sponsoren, iets wat op eerste oog wel een logisch argument zou zijn. Echter verklaren meerdere ploegen nog nooit iets van hun sponsoren hierover gehoord te hebben. Ik denk dat het juist de sport interessanter maakt, het geeft de sport helden. Helden die met shirt open het snot voor de ogen rijden. Misschien niet altijd smakelijk om te zien, maar het maakt wel het karakter van de sport.

Nog een andere regel is dat er niet meer gestayeerd mag worden achter de auto’s om makkelijker terug te komen in het peloton. Een regel die volgens mij al bestaat en op zich reëel is. Het gaat dus om de toepasbaarheid ervan. Maar ook voor deze regel is er een redenatie die werkelijk waar beschamend is. Volgens de UCI staan de renners na een valpartij te lang naast de fiets te kijken of ze wel in orde zijn. De UCI wil dat ze direct weer op de fiets springen en er dan pas achterkomen dat ze hun schouders gebroken hebben. Safety First is hierbij helemaal los gelaten door de UCI.


De UCI heeft zich bij compleet ongeloofwaardig gemaakt door deze nieuwe regels. Natuurlijk zijn het regels in de marge. Maar zulke regels maak je uit luxe, als je echt niks anders meer kan verzinnen. Maar zolang er nog steeds sporters betrapt worden op doping, renners zwaar geblesseerd raken bij valpartijen en de sport zijn geloofwaardigheid nog niet geheel heet terug gewonnen, haal je het niet in je hoofd je druk te maken om dit soort onzin.

Ik vraag me toch af wat de volgende idiote regel gaat worden. Zouden de renners voortaan met mes en vork moeten eten tijdens de koers? Of zouden ze de blote benen en armen te ordinair vinden? Ik hoop dat de UCI snel stopt met deze bespottelijke voorstelling en zich druk gaat maken om het dopingvraagstuk. Niet alleen om de sport eerlijker te maken, maar ook om de gevolgen van doping voor het menselijk lichaam. Of gaan we echt wachten tot de eerste renners tijdens de koers met een hartfalen van zijn fiets valt………

Tidak ada komentar:

Posting Komentar