De zegetocht van Gesink


Op de avond dat Robben faalde op zijn stempel te drukken op de Champions League finale, triomfeerde een andere Nederlander wel glorieus. Robert Gesink won de 7e etappe de koninginnenrit in de Ronde van Californië  op een indrukwekkende manier en stelde hiermee de eindzege in deze ronde vrijwel zeker. De man die minder dan een jaar geleden zijn rechterbovenbeen brak, fietste niet alleen zijn concurrentie op een hoop op Mount Baldy, maar snoerde ook alle criticaster hun mond.  Hij bewees dat hij tot de wereldtop behoort als klimmer en ronderenner.

Hij had zich in het verleden toch al wel diverse malen bewezen en is inmiddels in bezit van een erelijst die indrukwekkender is dan menigeen denkt. Toch overheerst bij de meeste de beelden van een vallende Gesink, die de verwachtingen niet kan waarmaken. Een renner die niet met de druk om zou kunnen gaan en zelfs een mietje zou zijn. Hoe beter kon Robert Gesink het tegendeel bewijzen met deze overwinning.



Hoe anders zag het er aan het eind van vorig seizoen uit. Tijdens een training in de regen viel hij in Doesburg hard op het wegdek, terwijl hij een auto voorrang wou verlenen. De val was zo hard dat hij zijn rechterbovenbeen brak. Saillant detail is dat de ambulance autopech kreeg en het een half uur duurde voordat de tweede ambulance bij Gesink was. Een operatie was noodzakelijk en het was maar de vraag of er volledig herstel zou zijn. Er waren namelijk genoeg voorbeelden van sporters met dezelfde blessure die nooit meer op hun oude niveau terug zouden komen. De verwachtingen waren dat 2012 een jaar van revalidatie zou worden en dat meerijden al een prestatie zou zijn.

Maar het herstel ging ver boven verwachtingen en Robert bewees geen mietje te zijn. Met de ijzeren pin nog in zijn been trainde hij zich naar zijn oude niveau. Een prestatie die iedereen die hem een renner zonder ruggengraat  het schaamrood op de kaken moet bezorgen. En zo won na hij 9 maanden na het ongeluk de Ronde van Californië met een overmacht die veel beloofd voor de rest van het seizoen. Zijn demarrage maakte zelf zoveel indruk dat er zelfs een toeschouwer voor uit de kleren ging. 5 Kilometer voor het einde ging Gesink er vandoor en Zabriskie boog direct zijn hoofd en had door deze man te machtig was. Van Garderen probeerde nog te volgen maar kon het niet bolwerken, In de slotkilometer achterhaalde hij de vluchter Atapuma en pakte hij de dubbelslag.



Ik kijk sinds afgelopen nacht weer reikhalzend uit naar de Tour de France. Robert Gesink lijkt sterker dan ooit en kan bergop zich meten met de allerbeste en is misschien wel de allerbeste. Zijn tijdrit is inmiddels van dusdanig niveau dat hij daar ten opzichte van zijn concurrenten niet veel tijd hoeft te verliezen. Als de Rabobank de komende Tour de France aanvallend durft te koersen voorzie ik een oranje zomer in Frankrijk. Met aan het einde van de Champs Elysee een podiumplaats voor de oerman Robert Gesink……..

Tidak ada komentar:

Posting Komentar