Het net niet van Emanuelson


Er zijn van die sporters bij wie het altijd net niet is, die net naast het net vissen. Die net de verkeerde keuze maken, of misschien wel de juiste keuzes maar net op het verkeerde moment. In het Nederlandse voetbal hebben we zo’n iemand: Urby Emanuelson. Een voetballer met veel talent en potentie, maar heeft daar nooit echt van kunnen profiteren. Speelt nu weliswaar bij het grote AC Milan, maar mist ook dit seizoen weer alles waar je het uiteindelijk voor doet.

In 2004 kwam hij vanuit de eigen jeugd bij de A-selectie van Ajax en werd al gauw een vaste waarde in het eerste elftal. Het zei als linksback of als linkermiddenvelder. Zijn drive naar voren sprak iedereen aan en er leek een mooie toekomst in het verschiet te zitten. Echter net als de resultaten van AJAX was ook het spel van Urby erg wisselvallig. Hij speelde steeds vaker als linksback terwijl verdedigen niet zijn grootste kwaliteit was. Tegen teams zonder echte rechterspits kon hij als opkomende linksback zich onderscheiden, maar steeds vaker leed zijn spel onder de twijfel binnen het elftal. Het elftal draaide niet, de resultaten vielen tegen en de bravoure verdween uit de Amsterdam Arena. En Emanuelson was hier een goed voorbeeld van. Verdedigend erg onzeker en aanvallend niet doortastend genoeg. Het resultaat in ruim 5 seizoenen bleef beperkt tot een paar lullige KNVB Bekers en Johan Cruijff schalen. Een oogst waarvoor je in het Amsterdamse je gewoon kapot voor schaamt.

Zijn hoogtepunt beleefde hij in Jong Oranje, waar hij wel een vaste waarde was. In 2006 werd hij onder leiding van Foppe de Haan Europees kampioen in Portugal. Urby speelde alle wedstrijden en werd zelfs verkozen in het sterrenelftal van het toernooi. Een mooie toekomst gloorde aan de horizon. Maar een titel die niemand zich zal herinneren, wat er zullen er weinig zijn die zich deze titel weten te herinneren en laat staan wie er in het elftal speelde. In 2008 plaatste Urby zich met jong Oranje voor de Olympische spelen in Beijing en met hoge verwachtingen ging men naar China toe. Maar het werd een grote deceptie; de poulefase werd ternauwernood overleefd maar in de kwartfinale vlogen de oranje jongens uit het toernooi.

In de winterstop van het vorig seizoen maakte Urby de verrassende overstap naar het grote AC Milan. Bij Ajax zag hij, zoals later bleek onterecht, geen kans meer op een echte hoofdprijs en niet geheel transfervrij de Arena uit te laten verkaste hij voor 1.5 miljoen euro richting Milaan. In zijn eerste seizoen bleef zijn speeltijd beperkt en had hij eigenlijk ook geen rol in het kampioenschap van AC Milan. Afgelopen seizoen was het geheel anders met veel speeltijd en zelfs een centrale rol in het elftal. Halverwege het seizoen leek niks de landstitel in de weg te staan voor AC Milan. De eerste echte hoofdprijs voor Emanuelson gloorde aan de horizon. Maar door een nederlaag in de stadsderby tegen Internationale in de voorlaatste speelronde werd Juventus kampioen en bleef Urby weer met lege handen achter.

Bij het grote oranje heeft Emanuelson nooit een vaste plek in selectie weten te bemachtigen. Onder Van Basten leek dit met meerdere selecties in de kwalificatie reeks richting het EK in 2008 wel te gebeuren, maar uiteindelijk mocht hij niet mee naar het EK. Onder bondscoach Van Marwijk maakte Emanuelson maar vier maal deel uit van de Nationale selectie, waarvan tweemaal slecht bij een oefeninterland. Ondanks zijn goede prestatie bij AC Milan mocht het eigenlijk dan ook geen verrassing zijn dat Emanuelson bij de eerste schifting in de voorselectie afviel.


En zo heeft Urby Emanuelson na 7 seizoenen vooral een hoop net niet momenten beleefd. Hij speelde bij AJAX terwijl de club sportief de slechtste jaren in haar bestaan doormaakte en won tot zijn grote verdriet nooit de titel in de Arena. Toen hij zich hier bij neer had gelegd en zij transfer maakte werd AJAX prompt kampioen. In Milaan vocht hij zich in het elftal, dat vervolgens een niet meer te verliezen titel vergooide. Zijn goede spel zou volgens vele deskundige beloond worden met een plaats in de EK selectie van Van Marwijk, maar zoals zo vaak was het net niet voor Urby Emanuelson. Gezien de ontwikkelingen en vernieuwingen bij AC Milaan durf ik te zeggen dat het volgend seizoen waarschijnlijk weer net niet wordt voor Urby….

Tidak ada komentar:

Posting Komentar